Fråga 2023/24:838 Handelns brottsutsatthet

av Tobias Andersson (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Häromdagen publicerade Svensk Handel sin kvartalsrapport av sitt säkerhetsindex, och då gick det bland annat att läsa följande: 

”Säkerhetsindex, alltså andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök, blev under det första kvartalet 2024 52%, vilken är en ökning jämfört med föregående kvartal, då siffran var 45%. Således kan det konstateras att inledningen av 2024, utifrån ett säkerhetsperspektiv, varit mycket svårt för handeln.”

Detta är onekligen beklagligt och en problematik som vuxit fram under tid och som jag inte minst uppmärksammade den förra regeringen på. Är man ute och träffar butiksanställda hör man ofta att de redan för länge sedan slutade att polisanmäla brott eftersom det inte har uppfattats som mödan värt.

Tilltron till rättsväsendet riskerar att urvattnas när privatpersoner och näringsidkare inte känner att de brott de utsätts för får konsekvenser för förövarna. Det är mot den bakgrunden Sverigedemokraterna alltid har problematiserat mängdrabatten, och vi är glada över det påbörjade arbetet på området av detta regeringsunderlag – något Svensk Handel berömmer regeringsunderlaget för.

Förhoppningsvis syns detta i den lilla uppgång i anmälningsbenägenhet som framgår av detta kvartals trygghetsbarometer, men än är vi långt ifrån i mål.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer följande:

 

Vad gör ministern och regeringen för att motarbeta handelns brottsutsatthet?