av Laila Naraghi (S)
till Statsrådet Erik Slottner (KD)
Tidigare i våras träffade jag en grupp företagare för en diskussion om energifrågor, hållbar utveckling och klimatomställningen, som arrangerades av Svenskt Näringsliv på deras nationella företagarkonferens.
Bland företagarna fanns ett stort engagemang för hållbar utveckling och klimatomställningen, och för att de som företag, och vi som land, ska kunna gå före och visa vägen för andra – och på det sättet också kunna vinna konkurrensfördelar.
En av frågorna som lyftes fram var lagen om offentlig upphandling. Det som togs upp handlade om hur lagen, och själva de offentliga upphandlingarna, skulle kunna förbättras avsevärt för att driva på en hållbar utveckling och klimatomställningen och för att främja företag som faktiskt deltar i detta.
En företagare sa ”det måste löna sig att göra rätt” och beskrev hur han såg på betydelsen av de offentliga upphandlingarnas utformning, genomförande och uppföljning. Till exempel handlar det om att formulera upphandlingarna så att hållbarhet och den gröna omställningen kan gynnas, och att företag som faktiskt ställer om, till exempel sin fordonsflotta, ska gynnas av det – inte missgynnas – i upphandlingar. Det nämndes också att det måste premieras att vara ett seriöst bolag som betalar sjysta löner och att företag som fuskar inte ska vinna på det eller gynnas av upphandlingarnas utformning.
Det är angeläget att offentliga upphandlingar utformas på ett sätt som gör att skattebetalarnas pengar kan gå till företag som är hållbara i sitt företagande och bidrar till hållbar utveckling och till klimatomställningen.
Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen vidtog flera åtgärder för att förbättra de offentliga upphandlingarna, så att skattemedel inte skulle hamna fel, snedvrida konkurrensen och så vidare. Bland annat tillsatte vi 2022 en utredning för att föreslå skärpt lagstiftning för att sätta stopp för brott och fusk i offentliga upphandlingar. Den lämnade sitt förslag till regeringen Kristersson förra året, och utredningen har varit ute på remiss. Remisstiden gick ut i december 2023.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Erik Slottner:
Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för att förbättra hur lagen om offentlig upphandling kan bidra till en hållbar utveckling och till klimatomställningen, och i så fall vilka?