av Niklas Sigvardsson (S)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
Den senaste veckan har utbildningsminister Mats Persson vid ett flertal tillfällen uttalat sig negativt om fristående kurser. Utbildningsministern har riktat misstroende mot enskilda kurser och därmed visat på bristande tillit till landets alla lärosätens förmåga att avgöra vad som är relevant kursutbud utifrån sina givna uppdrag.
Utbildningsministern har även använt påståenden som: ”De senaste åren har antalet studenter på svenska högskolor ökat kraftigt. Expansionen har präglats av att fler läser fristående kurser.” Ministern har även uttalat följande: ”Därför kommer regeringen nu att minska floran av fristående kurser och kurser på distans som har byggts upp under Socialdemokraternas tid vid makten.” Det ter sig väldigt underligt när det enligt regeringens egna myndigheter inte går att se spåren av denna uppbyggnad och kraftiga expansion. Exempelvis är både antalet och andelen studenter som läser fristående kurser betydligt lägre än vid den senaste tidsperioden med en liberal utbildningsminister.
Utbildningsministern går också till hårt angrepp mot enskilda kurser och kallar dessa hobbyliknande eller kurser av hobbykaraktär. Det är långtgående uttalanden och visar en klåfingrighet gällande inte bara lärosätenas självbestämmande över kursutbudet utan även studenternas förmåga att välja kurser som stärker dem i deras bildningsresa. Kurser som finns både som fristående kurser och på distans är också avgörande för att klara av de uppdrag som lärosätena fått för att tillhandahålla ett utbildningsutbud för studenter som ställer om mitt i livet och för studenter som studerar med omställningsstudiestöd.
Med anledning av ovanstående är min fråga till utbildningsminister Mats Persson följande:
Vilket underlag har ministern till sina påståenden gällande att allt fler läser fristående kurser?