av Sara Gille (SD)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp frågan kring Turkiets invasion av Cypern med den tidigare regeringen utan att få ett tillräckligt tillfredsställande svar. Jag hoppas därför att jag får det från den nuvarande utrikesministern.
Cypern invaderades 1974 av Turkiet, och trots att det i år är 50 år sedan dess har landet inte återlämnats. Invasionen ledde till att Cypern delades längs den FN-övervakade gröna linjen, och i början fick Turkiet stöd av omvärlden då de tryckte på att de skulle återställa styret. Då man märkte att det enbart var tomma ord tappade Turkiet sitt stöd, och i stället växte kritiken alltmer. Samtidigt förekom det stridigheter över hela Cypern, vilket ledde till att tusentals människor dödades, lemlästades och försvann spårlöst. Den 22 juli 1974 krävde FN:s säkerhetsråd omedelbar vapenvila och uppmanade främmande styrkor att dra sig tillbaka. Vidare kallade de till fredsförhandlingar med Grekland, Turkiet och Storbritannien för att återge ön till det cypriotiska folket. Trots detta fortsatte striderna att härja, och situationen var akut humanitärt. Detta ledde till att FN:s säkerhetsråd utfärdade elva resolutioner om Cypern bara under 1974. Vi vet sedan tidigare att Sverige har bidragit till FN:s fredsstyrka i Cypern (Unficyp). Cypernfrågan är inte bara viktig för Cypern utan för hela Medelhavsregionen och i förlängningen även för EU. I och med att Cypern är EU-medlem borde EU ställa tydliga krav på Turkiet om att landet måste följa internationell rätt. Det är fruktansvärt att Turkiet kan få fortsätta sina grova trakasserier mot Cypern, och samtidigt är det anmärkningsvärt att det inte finns någon tidigare svensk utrikesminister som tydligt har sagt att Turkiet är den som är ansvarig för ockupationen.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström följande:
På vilket sätt bidrar ministern till en fredsprocess i Cypern, och anser ministern att situationen i Cypern är problematisk?