av Lena Bäckelin (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
I Sverige har vi ett system med hyrläkare, och kostnaderna för dessa skenar i många regioner. Regionerna vill komma bort från de höga kostnaderna i sjukvården för dessa hyrläkare, men de är samtidigt beroende av hyrläkare för att över huvud taget klara bemanningen i till exempel glesbygden.
I ett inslag i SVT den 13 mars i år fick vi en inblick i hur verkligheten ser ut på många hälsocentraler i glesbygd. Man besökte Svegs hälsocentral, i min hemregion Jämtland Härjedalen.
Enhetschefen på denna hälsocentral menade att det i nuläget inte går att bedriva trygg och säker vård på denna hälsocentral utan hyrläkare.
Regionerna sitter i en rävsax med skenande kostnader för hyrläkare, främst i glesbygd, samtidigt som de måste se till att sjukvården bedrivs tryggt och säkert till rimliga kostnader. Ett stort problem är att man inte har sökande till de tjänster som finns lediga på hälsocentralerna. Dessutom får regionerna mindre skatteintäkter då hyrläkare och annan hyrpersonal oftast skattar i en annan region, där de bor.
I statsrådets svar på min interpellation om hyrläkare sa statsrådet att ”inom ramen för den kommunala självstyrelsen har kommuner och regioner stor valfrihet att välja till exempel hyrbemanning”.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Anser statsrådet att regionerna har valfrihet när det gäller hyrpersonal med tanke på den situation som regionerna i dag har att hantera?