Fråga 2023/24:818 Ändrade regler för fiske av lax

av Malin Larsson (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Det finns en stor oro bland de kustfiskare som fiskar lax efter kusten i fiskeområde 30. Flera av dem har kontaktat mig efter att Havs- och vattenmyndigheten (HaV) den 17 april 2024 skickade ut en remiss som rör ändrade regler för fiske av lax och där förslaget från HaV följer Ices rekommendation om nollkvot på lax i område 30 för 2024.

Kustfiskare som fiskar lax får framför allt upp den odlade och utsatta laxen; endast cirka 10 procent av deras fångst är viltlevande lax. Detta vet man utifrån att fettfenan är bortklippt på de odlade laxarna och man kan skilja laxen åt. Laxfällor är det redskap som kustfiskarna använder vid laxfiske, och till dessa finns även möjlighet att använda vittjandepåse som gör att de kan släppa tillbaka de vilda laxarna.

Det är inte bara lax utan även den viktiga fångsten av sik och öring som våra kustfiskare får via laxfällorna. I område 31 fortsätter fiskarna att fiska annan fisk med laxfällor efter att laxkvoten är fylld. De använder då vittjandepåsar på sina laxfällor för att släppa tillbaka alla laxar och ta upp sik och övrig fisk som tillåts fiskas, så det fungerar väl i dag med de redskap som finns.

Finland har beslutat om att låta sina kustfiskare fiska lax och kopplat forskning till detta. Här i Sverige lever våra fiskare i ovisshet och kommer att förlora en stor del av sin inkomstsida om de inte får fortsätta fiska lax samtidigt som det är stor brist på strömming.

Kustfisket är av stor betydelse för våra lokala restauranger, turismen och surströmmingstillverkningen. Både det kustnära yrkesfisket och det alltmer populära fritidsfisket utgör viktiga motorer i vår landsbygdsutveckling. De värnar lokal mat och ett hållbart fiske som håller våra hav i balans, och det finns lösningar och redskap för att låta våra kustfiskare fortsätta fiska den odlade laxen.

Vid statsrådet Kullgrens svar på min fråga 2023/24:715 gällande fiske efter lax, som jag fick svar på så sent som den 27 mars 2024, skrev statsrådet att regeringen skulle se över lämpliga åtgärder för att minska de negativa effekterna för det berörda kustfisket. Tidigare har statsrådet också hänvisat till Ices kommande vetenskapliga rådgivning som kommer i maj. Men nu är alltså förslaget nollfiske, utan att invänta Ices besked, vilket skulle vara förödande för våra kustfiskare.

Med anledning av detta vill jag återigen fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

När kommer ministern att vidta lämpliga åtgärder, och kan ministern redan nu säga vilka dessa åtgärder är?