Fråga 2023/24:817 Internationellt hälsosamarbete med Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Återigen börjar det dra ihop sig inför den årliga Världshälsoförsamlingen (WHA) i Genève, vilket blir den 77:e sedan starten. Det är ett viktigt evenemang för ömsesidiga möten med hälsa och hälsofrämjande samarbete i fokus.

Trots att Världshälsoorganisationen (WHO) ska präglas av professionalism och en neutralitetsprincip ser vi dock att Taiwan, som i många år har rankats som det land med bäst sjukvård i världen, enligt bland annat Numbeos index för länders hälsovård, återigen nekas tillträde till Världshälsoförsamlingen (WHA).

Det bör rimligtvis vara så att politiska agendor inte på något sätt får störa eller rent av stoppa universella och gemensamma mål som den globala strävan efter en förbättrad folkhälsa. Vårt välmående och möjlighet att bidra till ett gott leverne måste kort sagt överskrida de konflikter som finns inom politiken. 

Mot bakgrund av att WHO:s stadgar tydligt stipulerar att alla människor – oavsett etnicitet, religion, politisk övertygelse, ekonomiska och sociala förhållanden – har en grundläggande rättighet till bästa möjliga hälsa blir det en aning märkligt när man samtidigt utesluter ett av de främsta länderna som kan bidra med just detta. En uteslutning av Taiwan medför nämligen också att de utestängs från andra viktiga internationella samverkansorgan. Taiwan kan exempelvis inte tillhandahålla andra länder smittspridningsinformation genom WHO:s globala system för övervakning och insatser mot influensa (GISRS). Eftersom Taiwan inte är anslutet till Global Digital Health Certification Network (GDHCN) kan Taiwans myndigheter och vårdinrättningar inte heller verifiera och utfärda digitala certifieringsdokument i enlighet med internationella standarder. Vidare hindrades Taiwan från att utarbeta och förhandla om WHO:s pandemiavtal, och landet saknar direkt tillgång till pandemirelaterade resurser såsom WHO:s Pathogen Access and Benefit-Sharing System (PABS).

Samtidigt har Taiwans exemplariska pandemihantering lyft fram landets potential att bidra till världshälsan. Taiwans erfarenheter från hälsokrishanteringen under sarsepidemin 2004 och covid-19-pandemin erbjuder världens hälsomyndigheter viktiga lärdomar, och speciellt Taiwans robusta folkhälsoinfrastruktur och proaktiva och transparenta krishantering kan tjäna många länder väl som inspirationsmodell.

Taiwans deltagande har ett brett stöd i Europa, vilket vi bland annat har sett genom resolutioner som röstats igenom i Europaparlamentet. I Europaparlamentet har man dessutom uppmanat EU:s medlemsstater att stödja Taiwans aktiva deltagande i internationella organisationer och mekanismer – exempelvis WHO – något som utrikesministern också återkommande har sagt sig fullt ut stå bakom. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har dessutom sagt att ”ingen region i världen ska lämnas utanför”.

Med anledning av ovanstående är min fråga till utrikesminister Tobias Billström följande:

 

Vilka konkreta åtgärder vidtar ministern i syfte att verka för Taiwans inkludering i WHO och WHA i enlighet med tidigare uttalanden?