Fråga 2023/24:815 Denaturering av etanol för fordonsdrift

av Rickard Nordin (C)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Etanol är världens absolut största biodrivmedel och skulle enkelt kunna ersätta bensinen i både nya och gamla bilar. Men etanol får inte säljas som fordonsbränsle i Sverige om det inte blandas med bensin till E85. Bensininblandningen orsakar en mängd problem. Etanolens goda bränsleegenskaper kan då inte längre utnyttjas maximalt, vilket leder till ökad bränsleförbrukning. Etanol är skattebefriat sedan 1992, och bensininblandningen ger då ett högre literpris. Bensininblandningen orsakar också skadliga kolväteutsläpp och högre kväveoxidutsläpp. Dessutom är polyisobutylenen som ingår i bensinen inte blandbar med etanol och orsakar därför motorproblem. Med ren etanol skulle utsläppen minska och bränslekostnaden kraftigt sänkas för bilisten jämfört med bensin eller E85.

Problemet är att ingen lämplig fullständig denaturering för etanolbränsle har godkänts, vilket gör att rent etanolbränsle beläggs med alkoholskatt på 526,97 kronor per liter plus moms, vilket naturligtvis gör det helt ointressant som fordonsbränsle.

E85 har sedan introduktionen på 90-talet denaturerats med MTBE och isobutanol. Denatureringen är välbeprövad, och vi vet att den fungerar i motorer. För att ett blandpumpssystem ska kunna fungera måste samma denaturering användas i E85 som i E100. Därför är det mest rimliga att godkänna den befintliga denatureringen som fullständig denaturering så att E100 kan säljas i Sverige utan att beläggas med alkoholskatt. Då kan utsläppen minskas snabbt och kraftigt utan att blanda fossila och fossilfria drivmedel och utan att göra det dyrare för bilisten, i stället billigare.

Min fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch blir därför:

 

Är ministern och regeringen beredda att godkänna MTBE och isobutanol som fullständig denaturering av ren etanol?