Fråga 2023/24:808 Eldning av trädgårdsavfall

av Stina Larsson (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

I ett pressmeddelande som skickades ut från Naturvårdsverket den 11 april konstaterar myndigheten: ”I praktiken innebär detta att det inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall.”

Myndigheten konstaterar att man ”bara i vissa undantagsfall kan elda men då måste det vara tillåtet i din kommun”.  Myndigheten hänvisar till kommunen för att i dessa undantagsfall söka särskilt tillstånd för den som vill göra det som alltid gjorts, nämligen att samla ihop och elda kvistar och löv på den egna tomten.

Samtidigt anser branschorganisationen Avfall Sverige att ”lagstiftningen är otydlig och motstridig vad gäller villaägares och andra fastighetsägares möjligheter att förbränna trädgårds- och parkavfall”.

Den som nu vårstädar i trädgården och samlar ihop de kvistar som fallit under vintern måste alltså, i stället för att elda dem i en tunna eller lägga på valborgselden, köra dem till en kommunal återvinningscentral eller söka särskild dispens från kommunen, utifrån ett regelverk som är konstaterat otydligt och motstridigt.

Många tar sig för pannan och undrar om myndigheten i ännu ett fall av svensk överimplementering medvetet vill uppmuntra till att utsläppen från trafiken ska öka och hur myndigheten tänker sig att tusentals ansökningar om att få elda kvistar ska handläggas av kommunerna.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari är därför:

 

Delar statsrådet bedömningen att det i praktiken inte längre är tillåtet att elda grenar, löv och annat trädgårdsavfall, eller avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder för ett mer rimligt regelverk?