Fråga 2023/24:786 Beredningen av filmpolitiken

av Lars Mejern Larsson (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Efter valet 2022 samlades representanter för Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på Tidö slott i syfte att förhandla fram en möjlig regering för Sverige. Resultatet av förhandlingarna blev att en regering bestående av representanter för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kunde bildas med stöd av Sverigedemokraternas röster. I utbyte fick SD stort inflytande över framtagandet av statens budget.

I det avtal som presenterades efter mötet på Tidö slott reglerades villkoren för samarbetet. Där går att läsa att de fyra partierna ska samarbeta på sex tydliga samverkansområden samt på ett mer flytande område som inte täcks av de övriga. Varje avsnitt inleds med en tydlig avgränsning:

Avgränsningen av områden som behandlas i projektet är de frågor som tas upp under avsnitt 3. Inga ytterligare frågor kommer att beredas i projektet.”

I kammarens debatt om filmpolitik och public service den 15 mars sa Sverigedemokraternas ledamot Jonas Andersson så här i talarstolen:

”Public service- och filmpolitiken, som är föremål för dagens debatt, är inget undantag när det gäller vad Sverigedemokraterna är med och påverkar. Vi har ett stort inflytande över dessa frågor. Utredningsdirektiven till båda utredningarna har vi förhandlat fram med regeringen.”

Public service finns noggrant angivet som ett reformområde för samverkansprojekten i Tidöavtalet. Det gör däremot inte filmpolitiken. Av det offentliggjorda avtalet framgår att inga ytterligare frågor skulle beredas. Ändå påstår representanter för ett av partierna bakom avtalet att utredningsdirektiven på ett annat område har förhandlats med dem. Båda påståendena kan rimligen inte vara sanna samtidigt.

Med anledning av ovanstående är min fråga till kulturminister Parisa Liljestrand: 

Har ministern förhandlat fram utredningsdirektiven för utredningen om filmpolitiken med Sverigedemokraterna?