av Pontus Andersson Garpvall (SD)
till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)
Asylinvandringen till Sverige minskar och är nu nere på lägre nivåer än på mycket länge. Att asylinvandringen ökar till EU samtidigt som den minskar till Sverige tyder på att många helt enkelt undviker att söka asyl i Sverige. Annat har det varit tidigare år då Sverige, ofta tillsammans med Tyskland, varit populära länder att söka asyl i.
Sedan Sverigedemokraterna och den nya regeringen kom till makten har Sverige tydligt aviserat att vi kraftigt behöver minska vår asylrelaterade invandring. Detta sker samtidigt som antalet kvotflyktingar har minskat, lågkvalificerad arbetskraftsinvandring inte längre accepteras och regeringen under den här mandatperioden kommer att göra att det blir svårare att bli svensk medborgare. Sveriges nya linje är tydlig.
Min uppfattning är dock att den asylrelaterade invandringen måste fortsätta minska kraftigt och att invandringen till Sverige på det stora hela ska ligga på en nettominusnivå där fler lämnar landet än som invandrar.
Om detta ska vara möjligt behövs än fler pushfaktorer som får än färre asylsökande att vilja invandra till just Sverige. Det kan handla om allt från mottagningscenter utomlands eller om information i andra länder om Sveriges nya migrationspolitik, åtgärder som regeringen ser över.
Man ska heller inte underskatta inhemsk lagstiftning, såsom om Sverige inför förbud mot import av halalslaktat kött, förbud mot niqab, slöjförbud i grundskolan eller andra, enligt mig, rimliga åtgärder. Den typen av lagstiftning hade fått den som inte har ambitionen att assimileras till det svenska samhället att kanske välja ett annat land än just Sverige.
Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till statsrådet Maria Malmer Stenergard:
Kommer statsrådet och regeringen att använda sig av ytterligare pushfaktorer för att möjliggöra en minskad asylinvandring till Sverige?