Fråga 2023/24:776 Dissidenters mänskliga rättigheter i Iran

av Nima Gholam Ali Pour (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Islamiska republiken i Iran är en totalitär regim ökänd för sina brott mot mänskliga rättigheter. Politiska fångar i landet utsätts för misshandel, fängelse, tortyr, våldtäkt och avrättning. Iran är, efter Kina, det land där staten genomför flest avrättningar. Många politiska fångar vittnar om falska erkännanden av brott efter tortyr och hot mot deras familjer.

Olika MR-organisationer beräknar antalet avrättade personer under januari 2024 till över 50. FN:s experter har nyligen uppmanat regimen ”att stoppa denna fruktansvärda våg av avrättningar”. Enligt FN-experterna avrättades minst 834 personer i Iran under 2023, inklusive minst 8 personer som deltog i den senaste uppresningen mot regimen.

Ytterligare ett flertal dissidenter har fått avrättningsdomar av den islamiska regimens rättsväsen, som också hindrat dem att få en rättssäker och rättvis rättegång. Bland de många som väntar på att få sin avrättning verkställd är Mojahed (Abbas) Kourkour och Reza Rasaei. Bådas fall har uppmärksammats av FN:s experter.

Sveriges regering har enligt internationella normer och överenskommelser skyldighet att främja och värna om mänskliga rättigheter internationellt. Detta ligger även i vårt nationella intresse. En värld där människor får leva i frihet bidrar till politisk stabilitet, utveckling och fred.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera bilateralt och i internationella forum för att uppmärksamma de politiska fångarnas situation i Iran och för att hindra den islamiska regimen från att avrätta dissidenter?