Fråga 2023/24:76 Ansvar för utbildning av företagsläkare

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Frågan om utbildning av företagsläkare är inte ny. Tidigare har staten genom en samordnande roll och finansiering säkerställt att utbildning av företagsläkare har kunnat ske löpande, om än i varierande form. Så är det dock inte i dag. Tidigare regeringar hade behövt ge en myndighet ett tydligt uppdrag att ta ett helhetsgrepp om frågan.

Företagsläkare inom företagshälsan har ett viktigt uppdrag ute i såväl regioner som kommuner och det privata näringslivet för att bidra till en god arbetsmiljö genom att upptäcka, förebygga och minimera olika risker. För att detta viktiga arbete ska kunna fortsätta även framåt är det viktigt att staten tar ett helhetsgrepp om frågan och kommer fram till en lösning.

I dag är drygt 900 av 1 100 verksamma företagsläkare över 65 år. Riskerna för att ovärderlig kompetens går förlorad är stor, och ska nya företagsläkare kunna ta vid behöver den befintliga kompetensen finnas där för att utbilda och vägleda. Då det i dag saknas offentlig finansiering ligger ansvaret på respektive arbetsgivare att utbilda, vilket gör att det utbildas enbart ett fåtal företagsläkare varje år.

Att frågan blir löst är viktigt för att säkerställa nödvändig kompetens ute hos landets företagshälsor så att man kan fortsätta upptäcka, förebygga och minimera risker som finns på våra arbetsplatser. För varje år som går kan ovärderlig kompetens för att utbilda gå förlorad. Och på sikt hotas företagshälsans möjlighet att fullgöra sitt viktiga samhällsuppdrag.

Jag vill av detta skäl ställa följande fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Vad kan regeringen och ministern göra för att säkerställa att tillräckligt många företagsläkare utbildas för att möta den stora pensionsavgång som kommer?