Fråga 2023/24:756 En modern och ändamålsenlig pliktmateriallagstiftning för ett tryggat källmaterial

av Ewa Pihl Krabbe (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Nuvarande pliktlag är från 1993 respektive 2012 och är i många avseenden omodern. Mediernas utveckling och de stora förändringarna i hur publicering sker ledde till att dåvarande regering lät utreda behovet av en reviderad lagstiftning. Utredningen Papper, poddar och … Pliktlagstiftning för ett tryggat källmaterial (SOU 2021:32) lämnade förslag på hur pliktinsamlingen av material kan utformas så att den blir medie-, teknik- och formatoberoende och därmed långsiktigt hållbar. Utredningen föreslår att det övergripande syftet med lagen tydliggörs i en pliktmateriallag, som föreslås samlad oavsett medieform.

Kungliga biblioteket (KB) är Sveriges nationalbibliotek och samlar in och bevarar nästan allt som publicerats i Sverige utifrån rådande lagstiftning. KB:s insamlingsuppdrag utgår huvudsakligen från pliktlagstiftningen från 1993. Detta medför stora problem och onödiga kostnader för myndigheten för löpande digitalisering av nya dagstidningar, som tekniskt sätt skulle kunna samlas in i digital form direkt från leverantören. Exempelvis är KB förhindrat att samla in nya och kommande generationers publicering och konsumtion av medier och nyheter. Myndighetens uppgift att stödja forskning kan inte heller upprätthållas om pliktlagstiftningen inte ger möjlighet att samla in relevanta medieformer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Kommer ministern, inom sitt ansvarsområde, att agera för att en modern och ändamålsenlig pliktmateriallagstiftning kommer till stånd?