av Karin Sundin (S)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
I augusti 2020 överlämnade utredaren Margareta Winberg slutbetänkandet av utredningen Framtidens socialtjänst, Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag (SOU 2020:47) till regeringen.
Utredningen lämnar förslag om en ny lagstiftning som bland annat innebär att nuvarande målbestämmelser kompletteras med att socialtjänsten även ska främja människors jämställda levnadsvillkor och att det i socialtjänstlagen anges att socialtjänsten ska ha ett förebyggande perspektiv. Vidare ska socialtjänsten bli mer kunskapsbaserad genom krav på att verksamhet inom socialtjänsten bedrivs i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Regeringen föreslås dels att utreda hur man kan säkerställa en fungerande och effektiv kunskapsstyrning som säkerställer samarbete mellan kommunerna samt mellan kommunerna och staten, dels att se över professionens roll och den nuvarande beslutsordningen inom socialtjänstens område. Utredningen lämnar också fler förslag för ökad kvalitet inom socialtjänsten, förslag om en ny lag om socialtjänstdataregister samt ett förtydligat barnrättsperspektiv.
Socialtjänstutredningen syftar till en bred och nödvändig reformering av socialtjänstens arbete. Men regeringen har hitintills bara agerat i enskilda och väl avgränsade perspektiv av utredningens arbete genom förslag om ett förtydligat brottsförebyggande ansvar för socialnämnden.
Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Tidöregeringen tillträdde. Antalet statsråd på Socialdepartementet är med denna regering dubbelt så högt som tidigare; fyra statsråd delar på det ansvar som tidigare delades av två statsråd.
Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Har ansvarigt statsråd för avsikt att lägga fram resultatet av övriga delar från utredningen Framtidens socialtjänst för beslut till riksdagen, och när planeras i så fall detta att ske?