Fråga 2023/24:739 Samsjuklighetsutredningen

av Karin Sundin (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I januari 2023 överlämnade utredaren Anders Printz slutbetänkandet från Samsjuklighetsutredningen, Från delar till helhet – Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja (SOU 2023:5) till regeringen. 

Utredningen lämnar förslag om att all behandling av skadligt bruk och beroende ska vara ett ansvar för regionernas hälso- och sjukvård och att behandling för skadligt bruk och beroende ska ges samordnat med behandling för andra psykiatriska tillstånd. Bland förslagen finns också att regionerna ska ta ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatser på hem för vård eller boende (HVB) och att tillgången till personliga ombud ska öka för personer med samsjuklighet. Vidare lämnar utredningen förslag om sprututbytesverksamhet, förstärkt brukarinflytande och minskad stigmatisering, sammanhållen uppföljning och att tvångsvård för skadligt bruk eller beroende ska ges samordnat med annan psykiatrisk vård och vara en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Tidöregeringen tillträdde. Antalet statsråd på Socialdepartementet är med denna regering dubbelt så högt som tidigare; fyra statsråd delar på det ansvar som tidigare delades av två statsråd.

Det har snart gått ett år sedan sista dagen för remissinstanserna att svara på remissen från Samsjuklighetsutredningens slutbetänkande. Remissvaren är till stora delar överens om att reformen är nödvändig och att det brådskar. Ändå finns inte samsjuklighetsutredningen med på listan över planerade propositioner från regeringen.

Med anledning av ovanstående är min fråga till socialminister Jakob Forssmed:

 

Har ministern, i sin roll som departementschef, för avsikt att se till att resultatet av Samsjuklighetsutredningen läggs fram för beslut till riksdagen, och när planeras i så fall detta att ske?