Fråga 2023/24:730 Konsekvenser vid nedsläckning av mobilnät med 2G- och 3G-teknik

av Adrian Magnusson (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Samtliga mobiloperatörer i Sverige har för avsikt att senast 2025 ha ersatt de mobilnät som i dag har 2G- och 3G- teknik med modernare 4G- och 5G-utrustning. Den senaste tiden har det pågått en debatt där det uttryckts oro för att omställningen går för fort och att det kan få allvarliga konsekvenser som till exempel att olika larm plötsligt slutar fungera.

Det är självfallet välkommet att mobilnäten uppgraderas och att det därmed blir möjligt för konsumenterna att erhålla nya tjänster. Det är däremot viktigt att övergången sker på ett sådant sätt att inte människor eller egendom kommer till skada. Bland de risker som kommit till uttryck nämns bland annat oron för att larm inte kommer att utlösas vid till exempel brand, översvämning, stopp i hissar eller om bilar utrustade med så kallad e-call-utrustning råkar ut för en olycka. Även inom till exempel äldrevård har många brukare larm som utnyttjar 2G- eller 3G-teknik. Det verkar även oklart om larmcentraler är redo för en snabb omställning.

Enligt den information som finns på Post- och telestyrelsens hemsida är Sverige det land inom EU som valt att ”släcka ned” 2G och 3G betydligt snabbare än andra länder. Dessutom, enligt PTS:s information, tycks andra länder inte avveckla 2G och 3G samtidigt, vilket minskar risken för att larm slutar fungera. PTS skriver också att avvecklingen sker ”fläckvis” och att konsumenterna inte kommer att få någon förvarning innan larmen slutar fungera.

För ett år sedan ställdes en liknande fråga till statsrådet, som då meddelade: ”Enligt mobiloperatörerna kommer de inte att stänga ned 2G- och 3G-näten förrän de är säkra på att nödkommunikation fungerar i 4G- och 5G-näten.” Det är ett löfte som i dag tycks osäkert.

Min fråga till statsrådet Erik Slottner är därför:

 

Har statsrådet fått några garantier av mobiloperatörerna för att den snabba omställningen till ny teknik sker på ett sådant sätt att privatpersoner, företag och offentlig verksamhet inte kommer till skada, och om inte, avser statsrådet vidta några åtgärder på området?