Fråga 2023/24:705 Fasta för barn i skolan under ramadan

av Rashid Farivar (SD)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Om några dagar inleds den muslimska fastemånaden ramadan, vilket innebär att man från gryning till solnedgång inte får vare sig dricka eller äta.  Detta innebär en månad präglad av mycket lidande i form av hunger och törst för många muslimska barn i svenska skolor.

Enligt många muslimska teologer blir fastan obligatorisk för flickor från nio års ålder och för pojkar från femton års ålder. Med tanke på att den muslimska befolkningen i Sverige har ökat markant under de senaste decennierna bevittnar vi att allt fler barn och tonåringar antingen själva väljer eller blir tvingade av sina föräldrar att fasta under ramadan.

Det finns olika forskningsrapporter som påpekar att fastan påverkar barnens hälsa, uppväxt och skolprestation negativt. Framför allt drabbas flickor särskilt hårt eftersom fastan blir obligatorisk i betydligt tidigare ålder för dem. Medierna har bland annat rapporterat om barn som har svårt med koncentrationen och orken under skoldagen på grund av sömn- och energibrist relaterad till fastan. Det har till och med förekommit fall där elever har svimmat under skoldagen på grund av utmattning. Vissa skolor väljer att avråda föräldrarna från att låta barnen fasta medan andra inte agerar.

Skollagen måste tydligt och kraftfullt försvara barns möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen. Religiösa och kulturella traditioner som försvårar barns möjligheter att tillägna sig skoldagen och försämrar koncentrations- och prestationsförmågan ska förhindras. Såväl huvudmän som rektorer måste få ett tydligare ansvar för att hjälpa dessa barn, och det bör övervägas att utvidga regelverket kring orosanmälan till att omfatta även dessa situationer.

Med tanke på det som har framförts vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidtaga för att motverka negativa effekter på barnens hälsa under ramadan?