av Lars Mejern Larsson (S)
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Spelbranschen har på några årtionden vuxit från en hobby för entusiaster till en världsomspännande industri med kulturell och ekonomisk betydelse. Svensk spelutveckling har därmed blivit en betydande exportnäring.
Dataspelsbranschens rapport Spelutvecklarindex 2023 visar att branschen har haft en imponerande tillväxt. Omsättningen för de svenskregistrerade bolagen nådde 32,5 miljarder kronor under 2022, en ökning med 18 procent. Om man räknar in den globala närvaron steg omsättningen till 86,5 miljarder kronor, vilket är en ökning med 47 procent. Det har också betydelse för svensk välfärd. De tio mest lönsamma bolagen i Sverige bidrog med över 2,6 miljarder kronor i bolagsskatt från sina vinster, och de tio största arbetsgivarna betalade sammanlagt 1,4 miljarder kronor i löneskatter. Dataspelsindustrin är en industri med betydande potential för ytterligare tillväxt och internationell expansion.
De här framgångarna kan dock inte upprätthållas i ett politiskt vakuum. Precis som vi har sett med andra kulturella sektorer som musik, film och teater krävs det kontinuerlig investering och stöd för att behålla och utveckla kvalitet och konkurrenskraft. Det krävs en nationell gejmingpolitik.
Branschen kräver själva att regeringen initierar en utredning för att utforska branschens ekonomiska värde och kulturella betydelse, samt dess potential för innovation och global konkurrenskraft. Syftet med denna utredning är att analysera spelbranschens behov. En sådan utredning skulle lägga grunden för en framtida politik som tar till vara Sveriges ledande ställning inom global spelutveckling.
Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:
Avser ministern att ta initiativ till en utredning om en sammanhållen svensk gejmingpolitik?