Fråga 2023/24:651 Radarstyrd hinderbelysning

av Martina Johansson (C)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Den svenska elproduktionen behöver byggas ut kraftigt de kommande åren. Bara till 2030 gör industrin bedömningen att behoven kommer att öka med 50 procent av Sveriges nuvarande användning, det vill säga 70 terawattimmar. En viktig del av detta kommer att vara vindkraft. Samtidigt vet vi att vindkraften kan påverka lokalt. Därför har Centerpartiet också länge drivit frågan om lokala ersättningar, både till kommuner och närboende. 

Regeringen borde omgående lämna en proposition i ärendet baserat på den färdigremitterade utredningen Värdet av vinden. Det finns samtidigt andra frågor som också påverkar närboende och som är fullt möjliga att lösa. Ett av dessa är frågan om radarstyrd hinderbelysning. I dag finns krav på att vindkraftverk ska ha ett blinkande sken över en viss höjd. Det kan få stora konsekvenser för närboende, inte minst nattetid när det kan lysa upp sovrum och annat. Det finns ett flertal sådana fall, nu senast i Eskilstunatrakten.

Sverige är tämligen unikt i sitt regelverk här. Vårt grannland Norge tillämpar sedan länge möjligheten att ha radarstyrd hinderbelysning. När något flygande närmar sig tänds helt enkelt lamporna. Annars är de släckta. Behovsstyrd hinderbelysning är ett annat namn på samma sak. Det är till och med så absurt att en vindkraftspark som finns på gränsen mellan Norge och Sverige har ena halvan släckt och andra tänd.

Norge som Natoland har samma krav kring flygsäkerhet för försvaret. Samma krav när det gäller civil luftfart. Ändå envisas Sverige med gammaldags regler som skapar problem för lokalbefolkningen. Även branschen själv vill investera i den nya tekniken för att minska den lokala påverkan. Ändå händer inget. Flera regeringar har haft frågan på sitt bord utan åtgärd trots att behoven bara ökar.

Min fråga till statsrådet Andreas Carlson blir därför:

 

Kommer regeringen att ta initiativ för att tillåta radarstyrd hinderbelysning?