Fråga 2023/24:630 Bekämpning av stenmård

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Under 2018 upptäcktes att en population av stenmård etablerats i trakten kring Bromölla i Skåne.  Stenmården är, det söta utseendet till trots, en invasiv art som kan orsaka mycket stora skador. I bland annat Tyskland kostar den miljardbelopp årligen, då den gärna äter på bland annat kablage och bosätter sig på husvindar.

De senaste åren har Jägareförbundet fått medel av Naturvårdsverket för att bedriva jakt i syfte att utrota populationen i Bromölla, eftersom en livskraftig stam som sprider sig skulle kosta stora summor. Jakten har varit framgångsrik, och det är nu endast en liten population kvar i området. Nu har det kommit till vår kännedom att Naturvårdsverket väljer att spara på just denna åtgärd. Så just nu bedriver Jägareförbundet jakten pro bono.

Det är inte rimligt att vi ska förlita oss på enskilda organisationers välvilja för att hålla invasiva arter i schack. Naturvårdsverket uppger i sitt svar på ansökan att man när medveten om att en spridning av stenmården kan få mycket omfattande konsekvenser men att de måste prioritera sina resurser. I budgeten finns det 50 miljoner kronor avsatta för att bekämpa invasiva arter, men ändå hävdar Naturvårdsverket att det inte finns resurser till att bekämpa stenmården, för vilket kostnaden är cirka 1–1,5 miljoner kronor.

Jag vill nu fråga statsrådet Romina Pourmokhtari: 

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att stenmården inte får en spridning som på sikt riskerar att kosta samhället miljardbelopp?