Fråga 2023/24:621 Åtgärder mot köp av sexuell tjänst

av Sara Gille (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det har uppdagats att det utförs så kallad yonimassage på ett flertal massagesalonger runt om i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Yonimassage är en form av tantramassage som innefattar hela kroppen men med störst fokus på kvinnans erogena kroppsdelar. Ofta masseras både yttre och inre delar av könet, men olika utförare erbjuder olika typer av behandlingar. Förespråkarna för den här varianten av massagemetod menar att trauman och spänningar sätter sig i kroppen och att man genom massagen kan bearbeta jobbiga händelser. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att massagen har den effekten. Ett flertal influencers har rekommenderat massageformen ([https://]nyheter24.se/noje/kandisar/965468-influencers-rekommenderar-underlivs-massage-kritiseras-hart).

Enligt svensk lag är beröring av könsorganen, annat än av medicinska orsaker såsom gynekologi eller födsel, en sexuell handling. Det gör att den här massagemetoden kan beskrivas som en sexuell akt då könsorgan berörs samt att det händer att mottagaren kan uppleva en eller flera orgasmer under massagen. Om den beröringen sker mot betalning, så kan det bli ett köp av en sexuell tjänst. Det innebär att det skulle vara en lagöverträdelse att betala för yonimassage då sexköp är förbjudet i Sverige. Man kan därmed se på den här formen av massage som att det pågår en öppen sexhandel i landet.

Den svenska lagen om sexköp är könsneutral och gör ingen skillnad på vilket kön den har som köper eller säljer sexuella tjänster, eller vilken typ av verksamhet och grad av frivillighet som står bakom den sexuella handlingen. Men än så länge har inga fall av massagen av det kvinnliga könsorganet, som kallas yonimassage, prövats i rätten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieministern Gunnar Strömmer följande:


Har ministern någon avsikt att agera gentemot detta och i så fall på vilket sätt?