Fråga 2023/24:600 Stödet till organisationer i Kambodja

av Tomas Eneroth (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

I december beslutade regeringen att avsluta det bilaterala stödet till organisationer i Kambodja, och beslutet har både blivit hårt kritiserat och mötts med förvåning av internationella organisationer. Biståndet, som främst fördelats via Diakonia, avvecklas nu rekordsnabbt, och som konsekvens står ett flertal organisationer som arbetat i decennier med mänskliga rättigheter i Kambodja helt utan finansiering. Följderna blir inte bara att viktiga insatser för att stärka mänskliga rättigheter avvecklas utan också att röster om demokrati tystnar i ett läge där totalitära krafter vinner mark och andra staters inflytande ökar i regionen. 

I ett brev till statsminister Ulf Kristersson har organisationerna vädjat till Sverige om att åtminstone fasa ut stödet under en längre tid, så att utrymme ges att söka stöd från andra länder eller organisationer, men i ett svar från statssekreterare Diana Janse ges tydliga besked om att det inte är aktuellt. Däremot hänvisas det i brevet, precis som i interpellationsdebatter i riksdagen, till att stöd till organisationerna skulle kunna kanaliseras via de regionala strategierna. Statsrådet Forssell sa exempelvis så här i en interpellationsdebatt i januari:

”Svenskt bistånd till Kambodja kommer att kunna fortsätta genom civilsamhällets organisationer och de globala strategierna med starkt tematiskt fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.”

”Vi har till exempel en regional biståndsstrategi för Asien som uppgår till 2,75 miljarder eller 550 miljoner kronor per år. Vi har en demokratistrategi som regeringen faktiskt har ökat på i förhållande till den tidigare regeringen. Även den kommer att kunna användas för biståndsinsatser, till exempel i Kambodja. Vi har också en CSO-strategi med ett stort civilsamhälle som agerar i många länder. Även denna strategi kommer att kunna användas i Kambodja.”

Vid mitt besök i Kambodja förra veckan blev det tydligt att några sådana möjligheter inte tillskapats och att avveckling av verksamheter nu sker.

Mot bakgrund av det vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Vidhåller statsrådet uppfattningen att stöd från regionala strategin kan användas för biståndsinsatser i Kambodja, och kommer regeringen att agera för att stöd från regionala biståndsstrategin kan användas för insatser i Kambodja?