av Nadja Awad (V)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
I Sverige gäller skolplikt från det år ett barn fyller sex år. Men i samband med införandet av obligatorisk förskoleklass förefaller skolgången för barn med funktionsnedsättning ha glömts bort. Inom den anpassade grundskolan finns i nuläget inte förskoleklass. För de elever med intellektuell funktionsnedsättning som har behov av undervisning i anpassad grundskola kvarstår framför allt alternativet att begära uppskjuten skolplikt eller börja i förskoleklass med de barn som sedan ska fortsätta i grundskolan. Precis som för andra grupper som uppfattas som normbrytande kan också behovet av egna trygga rum, där man får vara normen, vara stort och tillgången avgörande för elevernas välmående. Att helt inkludera den grupp elever som senare kommer att gå i anpassad skola i förskoleklass gynnar inte eleverna.
Intresse- och brukarorganisationerna slår år efter år larm om hur dessa elever missgynnas, men regeringen har inte tagit tag i problemet. Regeringen kan förändra detta genom att skapa förskoleklasser inom den anpassade grundskolan.
För Vänsterpartiet är det viktigt att elever med intellektuell funktionsnedsättning ges möjlighet att aktivt nyttja sin rätt och ta sin plats i ett demokratiskt samhälle. Utbildningen ska vara väl anpassad efter individens behov, och den ska ge möjlighet till både teoretiska och praktiska kunskaper och att eleverna möts av höga och positiva förväntningar så att de får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. Därför är det olyckligt att det finns ett glapp mellan förskolan och anpassad skola för dessa elever.
Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm:
Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta så att barn med intellektuell funktionsnedsättning kan få en likvärdig skolgång givet det som framförs ovan?