av Tobias Andersson (SD)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
För våra industrier och företag som transporterar varor till och från världsmarknaden har svensk sjöfart stor betydelse. Det handlar inte minst om varor som fordon, skogsprodukter och olika maskiner. Sjöfarten lever dock inte i ett vakuum utan är konkurrensutsatt, och den svenska handelsflottan har minskat med över 60 procent sedan 2001. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget är detta illavarslande, då vikten av svenskflaggade fartyg inte bör underskattas i händelse av att Sverige skulle behöva kalla in fartyg eller behöva beskydda dem.
En ljusglimt de senaste åren är att svensk sjöfarts konkurrenskraft har stärkts genom införandet av tonnageskatten. Vidare välkomnar jag de initiativ som tagits av regeringen i sjöfartsfrågorna sedan den tillträde. Även om intentionen med utredningen Vågade skatter, som nyligen lagts fram för regeringen, är god, lämnar den en del övrigt att önska. Mitt parti vill att långsiktiga, konkurrensneutrala villkor ska gälla, vilket bland annat innebär att den svenska tonnageskatten hamnar i paritet med konkurrentländerna inom EU. Svensk Sjöfart har kommenterat utredningen och bland annat pekat på Gotlandstrafiken, där svenska rederier med förslaget kan komma att tvingas konkurrera med rederier med tonnageskatt i andra länder.
Ur konkurrenssynvinkel är det självklart rimligt att staten genomför upphandlingar, även gällande sjöfart, men det är orimligt att staten genomför upphandlingar där svenska aktörer ges sämre konkurrensförutsättningar än andra aktörer inom EU.
Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att svensk sjöfart – inklusive trafiken till och från Gotland – ges konkurrensneutrala villkor?