av Johanna Haraldsson (S)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
När invandrare fått uppehållstillstånd så placeras de i en kommun som då får ansvar för flera delar av deras integration i samhället och etablering på arbetsmarknaden. För detta får kommunen ersättning under två år. Men etableringen på arbetsmarknaden tar ofta längre tid och många kommuner lägger stora resurser på att se till att integration och etablering fungerar även efter att man slutat få stöd från staten för sina insatser.
Vi vet av erfarenhet att etableringstiden ofta är längre än dessa två år och att försörjningsbördan inte är jämnt fördelad mellan landets kommuner, trots ansträngningar från politiken till exempel genom införande av bosättningslagen. Den socialdemokratiska regeringen fördelade även extra medel till de kommuner som har haft ett större mottagande som en ersättning för de extra kostnader för vuxenutbildning, arbetsmarknadsinsatser och försörjningsstöd som dessa kommuner ofta har. Men efter att denna extra ersättning nu helt avskaffas från 2024, som ett resultat av regeringens budget, så riskerar orättvisan mellan kommuner som har tagit ett stort ansvar och de som inte har gjort det att återigen öka.
I Jönköpings län har Eksjö kommun tilldelats nästan 3,5 miljoner kronor och Sävsjö kommun drygt 3 miljoner kronor under 2023 som en kompensation för sina högre kostnader. Båda kommunerna är mindre landsbygdskommuner, och minskade anslag i denna storleksordning påverkar givetvis dessa kommuners ekonomi och i förlängningen välfärden.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:
På vilket sätt avser ministern att agera för att lindra effekterna av det avskaffade stödet till kommuner med högt flyktingmottagande?