Fråga 2023/24:520 Kontrollen inför subventionerade anställningar

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Årligen betalas cirka 18 miljarder kronor i statliga medel ut till subventionerade anställningar. Mer än 1 miljard av dessa medel bedöms vara felaktiga utbetalningar enligt Arbetsförmedlingens egna beräkningar (Arbetsförmedlingen, omfattningsstudie del 1, 2023). Majoriteten – 85 procent – av de felaktiga utbetalningarna beror på fel orsakade av arbetsgivare, både avsiktliga och oavsiktliga.

Kontrollerna inför beslut om subventionerade anställningar behöver förbättras för att förebygga felaktiga utbetalningar, inklusive fel, missbruk och arbetslivskriminell verksamhet av arbetsgivare. I Riksrevisionens rapport Subventionerade anställningar – att motverka fel i ett system med allvarliga brister pekas yttranden från arbetstagarorganisationer ut som en viktig kontrollfunktion i Arbetsförmedlingens handläggning. Via dem får handläggarna värdefull information om korrekt lönenivå och huruvida det har skett uppsägningar på grund av arbetsbrist på företaget. Arbetsförmedlingen har inget annat sätt att få uppgifter om uppsägningar än via arbetstagarorganisationerna. I yttrandena kan även annan information om arbetsplatsens lämplighet framkomma som kan påverka beslutet om placering, bland annat vad gäller problem i arbetsmiljön.

Trots den viktiga funktion som yttranden har för att motverka fusk och arbetslivskriminalitet beslutade regeringen att från och med 2025 plocka bort ersättningen för arbetet med yttranden till arbetstagarorganisationerna. Arbetet med att besvara förfrågningar om yttranden innebär en stor arbetsbörda för många arbetstagarorganisationer, inte minst de som organiserar branscher med en stor andel subventionerat anställda, bland annat vård- och omsorg, handel och hotell- och restaurangbranschen.

I och med att ersättningen till arbetstagarorganisationerna tas bort finns en uppenbar risk att färre förbund har möjlighet att besvara Arbetsförmedlingens förfrågningar och att myndigheten därmed går miste om värdefull information inför beslut om subventionerade anställningar.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Hur avser ministern och regeringen att säkerställa att Arbetsförmedlingen fortsatt får tillgång till viktig information från arbetstagarorganisationer för att effektivt kunna motverka felaktiga utbetalningar och arbetslivskriminalitet i samband med subventionerade anställningar, trots borttagandet av ersättning för dessa organisationers yttranden?