Fråga 2023/24:507 Överflyttning av godstransporter från väg till järnväg

av Linda W Snecker (V)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Överflyttning av gods från väg till järnväg och sjöfart är ett av tre övergripande mål i Sveriges nationella godstransportstrategi, NGTS, som antogs 2018. Nuvarande regering säger sig vilja prioritera just godstrafik för jobb och tillväxt, och en nystart för strategin vore därför välkommen. Vänsterpartiet beklagar i sammanhanget att det nationella godstransportrådet avvecklades av sittande regering hösten 2022.

Sverige har skrivit under Parisavtalet och siktar mot att minska utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter med minst 70 procent till 2030. Det innebär att vi måste ställa om samhället radikalt. Enorma vägbyggen, såsom den planerade motorvägen Tvärförbindelse Södertörn i södra Stockholm, är inte förenliga med klimatmålen. Förespråkarna för Tvärförbindelse Södertörn hävdar att motorleden behövs för att transportera godset till och från hamnen Norvik i Nynäshamn. Vänsterpartiet menar att det i stället behövs transporteffektiva och klimatvänliga lösningar: Godset i Norviks hamn ska transporteras över till järnväg – inte till lastbil.

Vi behöver aktivt styra godsflödena från väg mot järnväg och regional sjöfart. Med fler godstransporter på järnväg och till sjöss i stället för med lastbil på väg kan utsläppen minska kraftigt.

För att lyckas med denna omställning kan inte stora motorvägsbyggen stå i vägen och i längden – via tunga vägburna transporter – konkurrera ut godset som färdas på järnväg. Att satsa betydande summor på en fortsatt utbyggnad av vägar begränsar också handlingsutrymmet för andra typer av satsningar som krävs för en hållbar och rättvis omställning till ett fossilfritt samhälle.

Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkerställa att överflyttning av gods från väg till järnväg intensifieras?