Fråga 2023/24:490 Polisens utredningar av brottslighet som drabbar företagare

av Tobias Andersson (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Oroande uppgifter i medier, från polisforskare, vittnar om bristande resultat av polisens utredningar av brottslighet som drabbar företagare. Enligt uppgifterna har polisen inte bara misslyckats med att lösa brott mot företagare effektivt, utan det finns också allvarliga brister i polisens organisation och ledning. Brottsligheten orsakar inte bara ekonomiska förluster för företagen, utan den påverkar även företagarnas tillit till polisen och samhällets förmåga att skydda dem.

Till detta kommer det Riksrevisionen skrev i sin rapport från början av 2023 Polisens hantering av mängdbrott – en verksamhet vars förmåga behöver förstärkas. Där framhöll man att anslagen till Polismyndigheten ökade med 50 procent mellan 2017 och 2022, från 22,6 till 33,8 miljarder kronor. Riksrevisionen kunde också konstatera att polisen – trots ökade anslag och fler anställda – under samma period hade blivit sämre på att klara upp mängdbrott.

All brottslighet som drabbar landets företagare måste bekämpas, och ett stärkt rättsväsen är en grundsten för ett tryggare samhälle. Brott mot företag kostar enligt Svenskt Näringsliv kring 100 miljarder årligen, men de prioriteras sällan högt. Detta leder till en minskad anmälningsfrekvens när företagen inser att det inte lönar sig att kontakta polisen.

Jag vet att vi och regeringen redan har vidtagit en rad åtgärder för effektivare brottsbekämpning, och många andra åtgärder är på gång. Bara denna månad införs dubbla straff kopplat till skjutvapen och explosiva varor, och den 1 februari införs preventiva vistelseförbud. Detta ser vi positivt på.

Mot bakgrund av detta vill jag rikta följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Hur säkerställer ministern att Polismyndighetens brister i organisation och ledning åtgärdas samt att den nya rikspolischefen ges de bästa förutsättningarna att lyckas med sitt uppdrag?