Fråga 2023/24:444 Trångboddhet

av Sanna Backeskog (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Sverige har en högre grad av trångboddhet i jämförelse med våra nordiska grannländer. Enligt statistik från EU bor 16 procent av svenskarna trångt, vilket är den högsta andelen i Norden. Att vara trångbodd innebär att det saknas tillgång till ett eget sovrum eller tillräckligt med utrymme för att läsa läxor, arbeta eller umgås.

Tidningen Arbetarbladet rapporterade den 20 december att sju av tio barn i Ockelbo är trångbodda. Ockelbo tog under flyktingkrisen 2015 ett stort ansvar genom att ta emot en stor andel flyktingar. Flera av dessa har glädjande valt att stanna kvar i kommunen och etablera sig i samhället. Behovet av fler bostäder har ökat, och framför allt behövs större bostäder än den majoritet av ettor och tvåor som finns i dag. Flyttkedjan avstannar då det inte finns möjlighet att flytta till en större bostad och lämna en mindre. Bostadsbristen hindrar även ungdomar att ta det första steget ut i vuxenlivet. Samtidigt ser vi hur bostadsproduktionen kraftigt bromsar in, vilket medför en ökad bostadsbrist.

Det behövs kraftfulla åtgärder från regeringens sida för att råda bot på den bostadsbrist som i dag finns i 204 av landets 290 kommuner. Regeringen avskaffade investeringsstödet för hyresrätter vid årsskiftet 2021/22, vilket drabbar stora grupper i samhället som är i behov av bostäder till rimliga prisnivåer.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa en fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka trångboddheten och bidra till att fler hyresrätter byggs?