Fråga 2023/24:438 Fordonens roll i dödsfallen på jobbet

av Patrik Lundqvist (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Den senaste tiden har av förklarliga, och beklagliga, skäl dödsfall och olyckor på arbetsplatser uppmärksammats extra mycket. Det är i sig bra, även om jag verkligen hade velat att det inte fanns anledning till det. Alla människor har en okränkbar rätt att komma hem helskinnade från jobbet och att få sina anhöriga tillbaka efter arbetsdagen, varje dag året om hela livet.

Det är i Sverige framför allt två branscher som är extra hårt drabbade av olyckor med dödlig utgång i Sverige: Dels är det den nu uppmärksammade byggbranschen där mycket finns att göra för att skapa ordning och reda på arbetsplatserna, med tydligare ansvarsfördelning och ett ökat straffansvar som exempel på vad som kan göras. Dels har vi också vägtrafiken som är hårt drabbad av olyckor med dödlig utgång.

Grovt räknat är mellan var tredje och var fjärde arbetsplatsolycka de senaste åren också en vägtrafikolycka. Räknar man antalet dödsfall där ett fordon varit inblandat – både på allmän väg och på arbetsplatser – ser man att nära hälften av alla dödsfall har fordon inblandade i olyckan. Det kan alltså handla om truckar på en industri eller en dumper i en gruva och så vidare.

Det här är inte acceptabelt, och vi måste göra allt vi kan för att även yrkeschaufförer, vägarbetare och andra som finns runt om trafiken, eller arbetar runt fordon på arbetsplatsen, ska ha en tryggare arbetssituation.

Man kan alltså konstatera att om man vill uppnå den nollvision som finns är arbetsfordon, oavsett om det är truckar eller långtradare och så vidare, en kategori där man behöver fundera lite extra runt säkerheten.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vad gör statsrådet, inom sitt ansvarsområde, för att utveckla tryggare fordon och säkerställa att alla fordon följer regelverken och är så säkra som de kan vara, och har statsrådet och regeringen någon ambition att till exempel ställa större krav på modern säkerhetsutrustning, till exempel backkameror, på yrkes- och arbetsfordon?