av Martina Johansson (C)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Försäkringskassan har ändrat sin handläggning av A1 – intyg för reseledare 2022. I Sverige beviljar man inte längre dispenser på samma sätt som tidigare när en person arbetar tillfälligt i ett annat land. Det innebär att ungdomar som vill ut i Europa och kanske ta sitt fösta arbete kommer att uppleva att det trots allt INTE råder den fria rörlighet som det talas så varmt om.
I övriga länder i Norden beviljas fortfarande A1-intyg. På bara några dagar har man fått sitt intyg.
I Sverige går det extremt långsamt även om vi agerar utifrån samma förordning.
Sverige försöker lösa arbetet med att upprätta dispensavtal med ett flertal länder, vilket tar lång tid, och enbart en process med Bulgarien har etablerats, medan handläggningen med andra länder står stilla. Denna situation påverkar negativt våra företag och anställda i Sverige som ska sända personal utomlands nästa säsong, då det råder brist på förutsebarhet kring var den anställde är socialförsäkrad. Detta är kritiskt både för att veta var sjukpenning, pension och andra förmåner ska utbetalas och för att avgöra var arbetsgivaren ska betala sociala avgifter.
Man kan ju undra varför man om man nu vill göra om en process inte kan fortsätta med den gamla tills den nya är på plats.
Varför kan inte Försäkringskassan arbeta på samma sätt med A1-intyg till dess att man fått avtal med andra berörda länder så att rörligheten och företagsamheten kan fortsätta?
Det som just nu riskerar att hända är att unga personer inte kommer iväg på arbetet som reseledare.
Min fråga till statsrådet Anna Tenje är:
Vad gör statsrådet, inom sitt ansvarsområde, gällande A1-intyg för att säkerställa att unga personer kan ta sitt första jobb som till exempel reseledare sommaren 2024?