av Sofia Skönnbrink (S)
till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)
Bemanningssvårigheterna inom djurens hälso- och sjukvård har länge varit kända, framför allt vad gäller distriktsveterinärernas verksamhet. Djurägare har i flera år påtalat hur svårt det är att få tag på veterinärer och vilka konsekvenser som det riskerar att medföra. Att våra djur får den vård som de behöver, när de behöver den, är oerhört viktigt om vi ska kunna upprätthålla en god djurhälsa och ett starkt djurskydd.
I Sverige har staten tagit på sig ansvaret att säkerställa tillgången till veterinär service i hela landet. Det ska också finnas en beredskap vid utbrott av smittsamma djursjukdomar.
I regeringsställning tillsatte därför Socialdemokraterna en utredning (N 2021:04) för att undersöka på vilket sätt vi kan uppnå en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för våra svenska djur. Nu har det gått över ett år sedan utredningen lämnade över sitt slutbetänkande till regeringen, men ännu har vi inte hört vilka förslag på åtgärder som landsbygdsministern tänker gå vidare med.
Nu närmar sig julen med stormsteg, och vi djurägare vet vilka faror som det kan innebära för våra fyrbenta vänner. En obevakad chokladask på soffbordet, ett svansvift i ljusstaken eller en krossad julgranskula under tassen är bara några exempel som kan leda till behov av veterinärvård även under storhelgerna – för att inte nämna alla de lantbruksdjur som kan drabbas av komplicerade kalvningar, juverinflammationer eller skador oavsett om det är en vanlig tisdag eller självaste nyårsafton.
Min fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren är följande:
Hur arbetar ministern och regeringen för att komma till rätta med veterinärbristen, vilka förslag i utredningen (N 2021:04) avser man att ta hänsyn till och när kommer eventuella åtgärder att presenteras och implementeras?