av Niklas Karlsson (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Statskontoret har utrett förutsättningarna för Sjöfartsverkets verksamhets- och finansieringsformer med anledning av deras ansvar – tillgänglighet, framkomlighet och säkerhet till sjöss. I uppdraget har det ingått att lämna förslag på en ändamålsenlig myndighetsorganisation och finansiering som möjliggör en effektiv styrning mot de transport- och klimatpolitiska målen. Det har bland annat innefattat att utvärdera den nuvarande verksamhetsformen och alternativa verksamhetsformer samt Sjöfartsverkets avgiftsfinansiering.
Merparten av Sjöfartsverkets intäkter kommer från avgifter på handelssjöfarten avseende farleder och lotsning. Verkets verksamhet är till stor del styrd av förordningar, vilket rimmar illa med affärsverksformen, då flera förordningar i sig begränsar myndighetens möjlighet att just bedriva affärer.
Statskontoret redovisade sin rapport i februari i år (2023) och visar där på behovet av att förtydliga hur finansieringsansvaret bör fördelas mellan staten och handelssjöfarten. Slutsatsen är att affärsverksformen bidragit till oklarheter inom myndigheten gällande Sjöfartsverkets roll och uppgift. Rekommendationen är att Sjöfartsverket på sikt ska följa samma regelverk som vanliga förvaltningsmyndigheter och att regeringen tar bort vinstkravet och andra ekonomiska mål i verkets regleringsbrev.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Hur avser statsrådet och regeringen att omhänderta slutsatserna i Statskontorets rapport och omsätta de konkreta förändringsförslagen?