Fråga 2023/24:37 Azerbajdzjans anfall mot Nagorno-Karabach

av Björn Söder (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 19 september inledde Azerbajdzjan en storskalig offensiv mot Nagorno-Karabach. Den kom efter en över nio månader blockad av Latjinkorridoren, som varit den enda förbindelsen mellan den armeniskbefolkade regionen och Armenien.

Redan innan det azerbajdzjanska anfallet talades det om en begynnande svältkatastrof där varken mat, mediciner eller bränsle finns i Nagorno-Karabach. De facto-armén i Nagorno-Karabach tvingades efter 24 timmar av intensiva strider lägga ned vapnen. Detta sker samtidigt som ryska ”fredsbevarande” trupper står bredvid utan att agera.

Anfallet ledde till att tiotusentals etniska armenier nu tvingats fly till huvudstaden Stepanakert, och flera byar, där civilbefolkning fortfarande är kvar, är avskärmade från omvärlden. Ingen vet vad som egentligen sker.

Armenierna i Nagorno-Karabach vill ha en humanitär korridor till Armenien för att fly, men blockaden av Latjinkorridoren förblir stängd och lämnar armenierna i den auktoritära regimen Azerbajdzjans öde.

Jag vill fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

På vilket sätt visar ministern sitt stöd för folket i Nagorno-Karabach, och avser ministern att vidta några särskilda åtgärder för att Sverige ska kunna bistå med humanitära insatser?