av Carina Ödebrink (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Nationell patientöversikt, NPÖ, är en tjänst som ger vårdgivare möjlighet att dela journalinformation från hälso- och sjukvården med varandra. Vården kan genom NPÖ snabbt och enkelt få en samlad bild av information om en patient som finns i journaler hos andra vårdgivare. Nationell patientöversikt erbjuds av Inera som är ett kommunalt bolag, och systemet bygger på bestämmelserna i lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation.
Rättsmedicinalverket, RMV, ansvarar bland annat för undersökningar inom rättsmedicin och rättspsykiatri, och för dessa verksamheter inhämtas uppgifter från hälso- och sjukvården.
Eftersom det finns ett stort antal huvudmän kan det vara svårt för RMV att veta var uppgifter förvaras som myndigheten kan vara i behov av. Därigenom blir det i realiteten så att verksamheten försenas och försvåras.
Mot bakgrund av gällande lagstiftning har Rättsmedicinalverket i dag inte tillgång till uppgifter i NPÖ.
Utredningen om sekundäranvändning av hälsodata, som nyligen lämnade sitt slutbetänkande SOU 2023:76 anser att det är orimligt att en myndighet som RMV drabbas på grund av en haltande lagstiftning som gör det svårare för verksamheten att genomföra sitt uppdrag.
En ändring av lagen om en sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation där RMV skulle få tillgång till NPÖ är därför mycket angelägen.
Det skulle ge myndigheten rätt att få del av nödvändiga och relevanta uppgifter och därigenom stärka Rättsmedicinalverkets förmåga att utföra sitt uppdrag och stärka rättssäkerhet och effektivitet.
Jag vill därför fråga socialminister Jakob Forssmed:
Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts?