Fråga 2023/24:308 Kinapolitik utan påtryckningar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Nyhetssidan Kinamedia har tidigare kunnat rapportera om Estlands beslut att låta Taiwan öppna ett representationskontor. I och med detta följer de Litauen som för drygt två år sedan också gjorde detta, med skillnaden att namnet ”Taiwan” också användes i stället för exempelvis ”Taipei” som i Sverige. Detta ledde till att Kina kallade hem sin ambassadör från Vilnius samt införde en rad sanktioner och ekonomiska straffåtgärder mot landet.

Även om Estland inte går fullt så långt som Litauen går de ändå längre än många andra europeiska länder. Det var därför inte någon överraskning att de kinesiska reaktionerna kom snabbt därefter.

EU, med Sverige inkluderat, följer en så kallad ett-Kina politik som innebär att man inte klassar Taiwan som självständig nation, trots att det de facto är det – i syfte att inte förarga lättkränkta diplomater från Kina. Kina, å sin sida fortsätter att hävda den så kallade ett-Kina-principen som enligt deras tolkning innebär att man gör anspråk på Taiwan.

Att Kina försöker att stoppa taiwanesiska representationskontor är inte någon ny taktik utan har länge använts i syfte att isolera den frihets- och demokratiälskande taiwanesiska befolkningen. Därtill ser de en fördel i om mindre Kinakritiska partier lyckas i det stundande valet, då de som bekant på sikt på ett eller annat sätt önskar ockupera ön – vilket kan ske med eller utan våld.

Mot bakgrund av detta finns det goda skäl att markera mot de aggressiva metoder som vi ser från Kina. Dessutom finns det goda skäl att verka för ett tydligt svar från EU, när Kina inte respekterar hur medlemsländerna använder rådande ett-Kina-politik.

Utrikesminister Tobias Billström önskas därför svara på följande fråga:

 

På vilket sätt bidrar utrikesministern till att ena EU:s länder till försvar för rätten hos varje enskilt land att utöva sin ett-Kina-politik utan att drabbas av externa kinesiska påtryckningar?