av Lars Mejern Larsson (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Det är allmänt känt att den svenska byggbranschen står inför en katastrofal situation. Vi ser nu den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen. Under första halvåret i år minskade bostadsbyggandet med 57 procent jämfört med föregående år när det egentligen behöver byggas runt 67 000 bostäder per år. Nästa år kommer det kanske upp i 19 000 eller 20 000.
Det här är inte bara ett problem för branschen eller ens för den redan ansträngda bostadsmarknaden. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, vilket gör nedgången i branschen problematisk för hela ekonomin.
I tidigare kriser har vi som bor i gränsbygder ibland kunnat leva på en starkare konjunktur i våra grannländer, framför allt i Norge. Nu kommer emellertid hemska nyheter även från grannlandet. Enligt Veidekke kommer produktionen på den norska byggmarknaden att minska med över 30 miljarder norska kronor de kommande två åren. Det innebär att så många som 30 000 byggarbetare i Norge kan bli av med jobbet. Försäljningen av nya bostäder har minskat med 32 procent och antalet byggstarter har minskat med 62 procent. Antalet arbetslösa inom bygg och anläggning har ökat med 37 procent i Norge.
Den parallella bostadskrisen i Sverige och Norge drabbar gränsgångare extra hårt. När de norska företagen drar ned kommer byggnadsarbetare från till exempel Värmland att få stora problem. Jag har varit i kontakt med Grensetjänsten Norge-Sverige, ett norsk-svenskt myndighetssamarbete med information om jobb, företagande, pension och livet över den norsk-svenska gränsen, som bekräftar att antalet tjänster på båda sidor av gränsen gått ned.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Vad gör statsrådet för att få fart på det svenska bostadsbyggandet, och planerar statsrådet, inom sitt ansvarsområde, några särskilda insatser för att stödja byggnadsarbetare i gränsbygder?