av Annika Hirvonen (MP)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Enligt 2 kap. 7 § regeringsformen råder ett absolut förbud mot att frånta en svensk medborgare sitt medborgarskap. Det får dock föreskrivas att barn under 18 år i fråga om sitt medborgarskap ska följa föräldrarna eller en av dem.
Den 12 juni 2023 tillsatte regeringen en parlamentariskt sammansatt kommitté som bland annat ska bedöma om rätten till medborgarskap bör ändras för att möjliggöra återkallelse av medborgarskap för den med dubbla medborgarskap som har begått systemhotande brottslighet, brott mot mänskligheten eller vissa andra internationella brott eller andra mycket allvarliga brott, eller vars medborgarskap förvärvats till följd av oriktiga uppgifter eller genom annat otillbörligt förfarande. Av direktiven – sidan 10 – framgår tydligt att utredningen endast ska överväga möjligheten att återkalla uppehållstillstånd för den som har ett dubbelt medborgarskap. Samma avgränsning anges i Tidöavtalet på sidan 39.
I en intervju med Sveriges Radio den 21 november 2023 öppnade justitieministern för att återkalla ett svenskt medborgarskap även för personer som inte är medborgare i något annat land. Detta skulle göra dessa personer statslösa. Han påstod vidare att frågan omfattas av den aktuella utredningen. Regeringspartiet Liberalernas riksdagsledamot Anna Starbrink reagerade starkt på uttalandet och sa att förslaget inte hör hemma i en anständig demokrati. Justitieministern har alltså påstått att kommittén fått i uppdrag att utreda något som tydligt faller utanför utredningsdirektiven. Regeringspartierna verkar dock vara oeniga, och det lämnas motstridiga besked.
Av detta skäl vill jag ställa följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:
Utreds nu frågan om att göra människor statslösa inom ramen för nämnda utredning eller på något annat sätt?