av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
För att kunna upptäcka dålig arbetsmiljö och kunna göra något åt de fel och brister som finns på arbetsplatserna är kontroll och uppföljning på plats avgörande. Det är viktigt att det får konsekvenser för de arbetsgivare som inte följer lagar och regler eller inte gör det de kan för att skydda arbetstagarna från olyckor och ohälsa. Jag är övertygad om att det finns ett starkt samband mellan motivationen att följa lagar och regler och risken att få ett förbud, föreläggande, vite eller sanktionsavgift utdömt när man inte gör det. Arbetsmiljöverkets inspektioner fyller flera betydelsefulla funktioner. Bland annat är det en viktig insats i det förebyggande arbetsmiljöarbetet men också för att följa upp och se till att arbetsmiljöregler efterlevs.
I regeringens budgetproposition kan man följa utvecklingen av antalet kontroller som utförs av Arbetsmiljöverkets inspektörer, både de egna inspektionerna och de som görs tillsammans med andra myndigheter i riktade insatser mot arbetslivskriminalitet. Man kan också se hur många viten, sanktionsavgifter, förelägganden, förbud och åtalsanmälningar som de beslutat om som ett resultat av inspektionerna.
Fram till 2019 ökade både inspektioner och beslut. Under pandemiåren sjönk antalet inspektioner, och de som genomfördes gjordes ofta på distans. Statistiken i budgetpropositionen visar att jämfört med 2019 genomfördes nästan 4 500 färre antal inspektioner och fattades 800 färre beslut under 2022.
Med anledning av den viktiga roll som tillsynen spelar i arbetet med att säkra en trygg och hälsosam arbetsmiljö är det avgörande att denna insats inte minskar i omfattning.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:
Vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta för att öka antalet arbetsmiljöinspektioner på svensk arbetsmarknad?