av Anna Vikström (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Den tidigare nationella stöd- och hjälplinjen som drevs av Inera AB och som hade i uppdrag att stötta människor i kris och deras anhöriga lades ned i januari 2020. I frånvaro av en nationell stödlinje har ett flertal ideella organisationer i stället behövt utöka sin kapacitet. När Folkhälsomyndigheten lämnade sin rapport på uppdrag av den förra S-ledda regeringen framgick att ett stort antal samtal till civilsamhällets stödlinjer förblir obesvarade, vilket tyder på att kapaciteten inte räcker till för alla som har behov av stöd.
Covidpandemin är över, men det finns många som lever under press i dag, av ekonomiska eller andra skäl. Varsel ökar på arbetsmarknaden, antalet skuldsatta hos Kronofogden ökar stort och det är oro i omvärlden och i Sverige med ökade säkerhetshot. Budgetar i regioner och kommuner har stora underskott, och neddragningar sker inom vården. Förutom behov av andra åtgärder kan det finnas anledning att öka tillgången till stöd för personer som behöver det via en stödlinje på nationell nivå inom området psykisk hälsa.
Folkhälsomyndighetens rapport innehöll ett förslag om att myndigheten skulle starta en sådan stödlinje, men hittills har regeringen inte gått vidare med förslaget. Men i den politikerutfrågning som Nationell samordning för psykisk hälsa, NSPH, anordnade den 26 september framkom att det fanns en enighet bland deltagande partirepresentanter gällande behovet av en nationell hjälplinje, även bland regeringspartierna. På uttalandet ”Mitt parti tycker att det ska finnas en offentligt finansierad nationell hjälplinje som kan erbjuda stöd för människor i akut kris” svarade alla partier ja.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Avser ministern att gå vidare med förslaget om en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa?