Fråga 2023/24:266 Arbetslivskriminalitet och samordnad tillsyn

av Rose-Marie Carlsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Inom ramen för satsningen Tryggare Malmö bedriver Malmö stad sedan 2017 ett framgångsrikt samordnat tillsynsarbete mot illegala verksamheter. Syftet är att strypa viktiga intäktskällor för den grova organiserade brottsligheten och stänga ned eller störa verksamheter och miljöer som är skadliga för hälsan eller utgör riskmiljöer för unga som kan rekryteras till gäng.

Kommunens miljö- och hälsotillsyn, livsmedelstillsyn, bygglovsinspektion och tillståndsenhet arbetar tillsammans med Räddningstjänsten Syd och statliga myndigheter som Polismyndigheten, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Erfarenheter från arbetet visar att kommunens lokalkännedom och verktygslåda spelar en viktig roll för att nå framgång.

Sedan en tid tillbaka pågår viktiga satsningar inom regeringsuppdraget mot arbetslivskriminalitet, där åtta statliga myndigheter ingår. Syfte och arbetssätt liknar i många fall det arbete som i Malmö redan sker inom ramen för Tryggare Malmö. Men nu är beskedet från exempelvis Skatteverket att man, utifrån sitt regleringsbrev, inte längre kan delta i lokala initiativ utan måste prioritera samverkan utifrån regeringsuppdraget.

Min fråga till statsrådet Paulina Brandberg är därför följande:

Kan statsrådet garantera att statliga myndigheter framöver kommer att få erforderliga resurser och tydliga instruktioner om att även fortsätta sin medverkan i upparbetade strukturer för samordnad tillsyn på lokal nivå?