Fråga 2023/24:243 Insyn och förankring i utredningar

av Mattias Vepsä (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Just nu pågår en mängd utredningar på justitieutskottets område. Många frågor har stor påverkan på rättssäkerheten och medborgarnas förtroende för rättsväsendet. Men de kommer också att innebära att riksdagen måste hantera frågor snabbare. Ska regeringen lyckas med det krävs ett bättre förankringsarbete.

Sverige befinner sig i ett svårt läge inom landets gränser med det grova våldet och gängkriminaliteten men också i och med att säkerhetshoten från främmande makt har ökat och terrorhotet har vuxit.

Min fråga handlar om hur regeringen avser att arbeta för att lagstiftningsprocessen ska kunna förankras i riksdagen men också brett i samhället.

Två utredningar av särskild vikt just nu är utredningen om en förbättrad process för säkerhetsprövningar och utredningen om visitationszoner.

Jag har debatterat visitationszoner med ministern vid ett flertal tillfällen och pekat på de stora utmaningar, brister och risker förslaget har när det kommer till polisens möjlighet att upprätthålla ett högt förtroende i särskilt utsatta bostadsområden bland de boende, något som dessutom en nyligen släppt Brårapport också tydligt pekar på.

Frågan om en förbättrad process för säkerhetsprövningar handlar också om att se till två viktiga intressen: dels det växande säkerhetspolitiska hot vi har mot Sverige, dels att balansera hotet och statens möjligheter att kontrollera medborgare mot rätten till personlig integritet och rättssäkerhet. 

I Sverige lever och arbetar hundratusentals människor med dubbla medborgarskap som varje dag ställer klockan, vaknar, går till jobbet och gör rätt för sig. Det säkerhetspolitiska läget gör att Sverige är utsatt för påtryckningar och ökad risk för att säkerhetsinformation sprids. Säkerhetspolisens hemställan till regeringen och senare den tillsatta utredningen pekar på att behoven av en förbättrad process kring säkerhetsprövning är viktig, men det framgår också tydligt att det i detta arbete måste ske ett förankringsarbete med bland annat arbetsmarknadens parter och andra aktörer för att kunna fånga upp viktiga synpunkter i arbetet med kommande förslag.

Regeringen har annonserat att man vill påskynda viktigt lagstiftningsarbete och att riksdagen ska vara redo att snabba på processerna med nya lagar. Lika viktigt som att snabbt klara av stora utmaningar för landet är att vi upprätthåller rättssäkerhet och demokratiska processer. Den socialdemokratiska regeringen tillsatte flera referensgrupper kopplat till utredningar, såväl parlamentariska som bestående av experter. Detta gav många fler en möjlighet till insyn tidigt i processen och gjorde att flera av förslagen tidigt i processerna var kända.

Med anledning av det anförda vill jag ställa en fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att ta initiativ för att öka insynen i de pågående utredningarna som nämnts ovan och särskilt på möjligheten att låta referensgrupper följa arbetet med att ta fram 
förslag?