Fråga 2023/24:232 Låtsasjobb

av Teresa Carvalho (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

En av arbetsmarknadsministerns medarbetare kallade i dagarna de tidigare extratjänsterna samt de moderna beredskapsjobben för ”låtsasjobb” på den sociala medieplattformen X. Om regeringen står bakom tjänstemannens påstående vore det spännande att ta del av ministerns tankar om exakt vad som definierar ett så kallat ”låtsasjobb” – om det är subventionsgraden, målgruppen eller någon annan faktor som är avgörande i bedömningen.

Enligt samma tjänsteman bör däremot inte etableringsjobben betraktas som ”låtsasjobb”. Det tydliga utpekandet av just extratjänsterna och beredskapsjobben gör vidare gällande att inte heller introduktionsjobben tycks falla in under epitetet. Kruxet är bara att introduktionsjobben har mycket stora likheter med just extratjänsterna – som tjänstemannen alltså anser är ”låtsasjobb”.

Den som hänger med i svängarna börjar här ana en haltande logik, där ministerns medarbetare uttrycker sig nedsättande om en specifik subventionerad anställningsform som de facto är mycket lik en annan subventionerad anställningsform som regeringen alltjämt finansierar. Det här framstår nog som ganska snurrigt för de flesta. Om regeringens medarbetare med ministerns goda minne ska sätta öknamn på olika arbetsmarknadspolitiska verktyg bör medborgarna – och inte minst de som tar del av insatserna – få veta vilken logik som ligger till grund för valet av vokabulär.

Undertecknad är tillika intresserad av att få ta del av regeringens och ministerns tankar om hur nystartsjobben och deras konstruktion förhåller sig till begreppet ”låtsasjobb”.

Vi socialdemokrater anser inte att subventionerade anställningar är lösningen på allt, och vi är de första att tillstå att arbetsmarknadspolitiken bör få ett tyngre fokus på utbildning. Men att subventionerade anställningar – rätt använda – kan vara ett bra sätt att få arbetslösa närmare den reguljära arbetsmarknaden ser vi som ett tämligen vedertaget faktum. Så sent som i den senaste regeringsförklaringen talade självaste statsministern varmt om etableringsjobben, som alltså också är en subventionerad anställningsform. 

Avslutningsvis vill jag påminna arbetsmarknadsministern om att ministern själv använde begreppet ”låtsasjobb” i en riksdagsmotion så sent som 2021. 

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson: 

Finns det, eller har det i närtid funnits, ”låtsasjobb” inom den arbetsmarknadspolitiska insatsfloran i linje med tjänstemannens och ministerns påståenden, och om svaret på frågan är ja, avser ministern att klargöra exakt vilka faktorer det är som definierar dessa ”låtsasjobb”?