av Jimmy Ståhl (SD)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
EU-kommissionen meddelade den 14 maj 2020 att Sverige brister i ett antal marina Natura 2000-områden för fåglar. Kommissionen framförde att Sverige varken har lämnat förklaringar till eller lagt fram några vetenskapliga argument som visar att Sverige uppfyller skyldigheterna enligt fågeldirektivet.
Med anledning av kommissionens kritik uppdrog regeringen i juni 2021 tolv länsstyrelser, bland annat Länsstyrelsen Skåne, att föreslå nya lämpliga Natura 2000-områden för fåglar. Av regeringsuppdraget framgår att länsstyrelserna ska bedöma och motivera vilka delar av IBA-områden, Important bird and biodiversity areas, som kan anses ha betydelse för bevarandet av fåglar i enlighet med fågeldirektivet. De IBA-områden som EU-kommissionen har identifierat i Skåne, vilka anges i en tabell i regeringens beslut till länsstyrelsen, är huvudsakligen Lommabukten (SE060), nordöstra Skånes skärgårdskust (SE058) och Ystad–Hörte (SE071). I detta sammanhang nämns inte Lundåkrabukten i Landskrona.
Länsstyrelsen i Skåne lade i sitt förslag till Naturvårdsverket om inrättande av nya Natura 2000-områden på eget initiativ till Lundåkrabukten i Landskrona. Utsträckningen av det föreslagna området är i direkt anslutning till industriområdet Varvsudden i Landskrona. Där finns varvskoncernen Oresund Heavy Industries med reparationsvarvet Oresund Drydocks.
Naturvårdsverket har nu inkommit med en hemställan till regeringen om inrättandet av nya Natura 2000-områden, och länsstyrelsens förslag kring Lundåkrabukten är med utan förändring.
I de remissvar som inkommit till länsstyrelsen såväl som till Naturvårdsverket har framförts kritik om förslagets förenlighet med uppdragsbeskrivningen från regeringen i förhållande till Lundåkrabukten samt avsaknaden av konsekvensbedömning för alla berörda verksamheter på Varvsudden i Landskrona. Trots den framförda kritiken har både länsstyrelsen och Naturvårdsverket valt att gå vidare med förslaget om inrättande av ett Natura 2000-område upp till Varvsudden i Lundåkrabukten.
Reparationsvarvet Oresund Drydocks i Landskrona är den enda kvarvarande varvsfaciliteten i Sverige som kan ta emot större fartyg. Varvet servar fartyg från handelsflottan såväl som statligt ägda fartyg från Sjöfartsverket, Kustbevakningen och marinen. Verksamheten är således strategiskt viktig för landet. Sjöfartens betydelse för Sveriges import och export är betydande, och över 90 procent av godset transporteras på fartyg. Därför är det av största vikt att Sverige har egen kapacitet inom landet att utföra service och underhåll på för vår försörjning absolut nödvändiga fartygstonnage.
Om det nu liggande förslaget i hemställan för ett Natura 2000-område i Lundåkrabukten godkänns kommer det att innebära begränsningar för verksamheten och inskränkningar att verka som varv och reparationsplats för fartyg och därmed även påverka sjöfarten i Sverige som helhet på ett negativt sätt.
Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari:
Vilka åtgärder ämnar statsrådet eller regeringen vidta för att säkerställa att nya Natura 2000-områden inte inskränker fortsatt verksamhet på det enda kvarvarande större varvet i Sverige?