av Tomas Eneroth (S)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Den demokratiskt valda presidentkandidaten Bernardo Arévalo vann valet i Guatemala trots systematiska försök från sittande regering och dess myndigheter att störa valkampanjen. Efter valet har myndigheter försökt ogiltigförklara valresultatet och inte minst förhindra alla de demonstrationer som nu genomförs för att protestera mot att den demokratiskt valde presidentens makttillträde motarbetas. EU:s höga representant för utrikespolitiska frågor Borrell har i skarpa ordalag kritiserat den sittande regimen i Guatemala, och såväl OAS som USA har riktat stark kritik mot att Bernardo Arévalo förhindras sitt makttillträde. I USA har US Department of State nu stoppat möjligheterna till visum för de makthavare som arbetar för att förhindra demokratin. Det är en tydlig och kännbar markering som görs gentemot dem som ”undergräver demokratin och lagstiftningen i Guatemala”. Det rimliga vore att även EU agerar genom aktiva åtgärder för att markera mot regimen i Guatemala.
Sverige har tidigare haft en stark röst i världen för demokrati och mänskliga rättigheter. Sveriges regering har hittills inte visat något större engagemang för demokratin i Latinamerika; tvärtom så har regeringen inom ramen för biståndspolitiken i stället sänkt ambitionerna. Det som sker i Guatemala är ett flagrant exempel på både maktmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter. Sverige och EU måste agera för att säkra demokratin i Guatemala. Att inte reagera är annars att acceptera.
Min fråga till utrikesminister Tobias Billström blir därför:
Avser ministern och regeringen att ta några initiativ för att markera vikten av att demokrati och mänskliga rättigheter respekteras i Guatemala?