Fråga 2023/24:168 Höjd kunskapsnivå om hormonbehandling vid klimakteriebesvär

av Lars Mejern Larsson (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Vi vet att hormonbehandling i tid i kan hjälpa mot svettningar, vallningar, sömnstörning, sexuella problem och humörsvängningar, men också verka förebyggande mot benskörhet, ledbesvär och hjärt-kärlsjukdom. En hormonbehandling som rättar till obalansen i könshormonerna är en snabb och effektiv behandling mot klimakteriebesvär. Ändå råder fortfarande restriktivitet vad gäller ordination av bioidentiska hormonbehandlingar.

Ett seglivat resultat av en amerikansk randomiserad studie från 2002 (WHI) verkar leva kvar. I studien kom man fram till att kemiskt förändrat progesteron var orsaken till ökad risk för bröstcancer. Tyvärr verkar den värdefulla kunskapen om det kemiskt framställda progesteronet också ha etsat sig fast som en sanning även för bioidentiskt progesteron. Bioidentiskt progesteron har alltså inte den effekten.

Sverige har legat efter i att arbeta för bättre behandling av klimakterierelaterade besvär. Risken med det är att kvinnor inte känner sig lyssnade på och söker hjälp i andra länder eller – värre – från oseriösa aktörer på internet.

Det är dags att vi höjer kunskapsnivån om klimakterierelaterade besvär bland läkare och gynekologer och om hur dessa besvär kan behandlas effektivt. Det är inte värdigt att låta halva befolkningen härda ut med besvär som kan påverka så mycket att man inte längre fungerar som vanligt i vardagssituationer.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att se till att läkar- och gynekologutbildningarna faktiskt innehåller relevanta och uppdaterade avsnitt om klimakterierelaterade besvär och hur dessa effektivt kan behandlas?