Fråga 2023/24:152 Id-kontroller på tåg

av Linda W Snecker (V)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

”Särskild gränspolis och gränskontroll finns av en anledning. Deras uppgift är inte enkel, och för att den ska utföras rättssäkert bör inte transportörer och deras medarbetare ansvara för den.”

Citatet är hämtat från ett upprop publicerat i Sydsvenskan 14 oktober. Det är ett flertal företrädare för branschorganisationer inom transportsektorn och fackförbund som påtalar det orimliga i att deras anställda – tillika medlemmar – får i uppgift, i kommande lagförslag från regeringen, att utföra och ansvara för id-kontroller på tåg, färjor och bussar.

Bakgrunden är de tillfälliga gränskontrollerna som infördes mellan Malmö och Köpenhamn i kölvattnet av flyktingkrisen 2015. Nu vill regeringen införa en permanent lag kopplat till gränskontroller. Det ska ske genom att tågföretag, bussföretag och färjerederier tvingas kontrollera passagerarnas identitetshandlingar.

Personalen förväntas även kontrollera att dessa id-handlingar är giltiga, vilket inte ingår i deras kompetens. Personal riskerar att hamna i situationer som de saknar utbildning för.

Hur man än ser på saken innebär det otvetydigt ökade risker för de anställda, och de åläggs arbetsuppgifter som kan likställas med myndighetsutövning. Dessutom riskerar transportföretagen höga böter om de missar att avvisa en person som inte uppbär giltiga identitetshandlingar.

För kännedom överväger exempelvis SJ att helt ställa in snabbtågstrafiken mellan Malmö och Köpenhamn om regeringens lagförslag går igenom.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Drar statsrådet, i ljuset av det som har framförts, fortfarande slutsatsen att det är rimligt att gå vidare med liggande lagförslag?