Fråga 2023/24:143 Minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur

av Stina Larsson (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Regeringens budget för 2023 innebar minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur. Neddragningarna får stora konsekvenser för arbetet med naturvård, biologisk mångfald och friluftsliv. Vissa satsningar upphörde och inom andra delar sänktes ambitionerna rejält jämfört med föregående år.

Länsstyrelsen i Skåne var en av dem som fick en stramare budget. I exempelvis Skäralids nationalpark finns anslag som beskriver hur man minskar tillsynen av rastplatser och att det påverkar framkomligheten på lederna. Andra konsekvenser är naturvärden som har kommit till skada runt om i vårt land. Det kan vara skötseln av betesmarker, stängsling, röjning och bekämpning av jättebjörnlokan, parkslide och andra invasiva främmande arter.

I årets budget har regeringen höjt anslagen, men bara marginellt. Det räcker fortfarande inte för att underhålla vandringsleder, ta hand om nedskräpning och sophantering och inventera hotade arter. Flera länsstyrelser tvingas revidera sina skötselplaner för skyddade områden och minska på tillgängligheten i exempelvis nationalparkerna. 

En stor del av anslagen har tidigare gått till konkreta insatser i naturreservat och utefter lederna i fjällvärlden. Ofta är det lokala företag och entreprenörer som anlitas av länsstyrelsen, och dessa kommer också att påverkas negativt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

På vilket sätt kan statsrådet säkerställa att friluftslivet och naturvärden inte blir lidande när anslagen för skötsel av värdefull natur har minskat under detta år och fortfarande kommer att vara lågt nästkommande år?