Fråga 2023/24:11 Resurser för studie- och yrkesvägledning

av Serkan Köse (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

I en tid av snabba förändringar både på arbetsmarknaden och inom utbildningssystemet blir det allt viktigare att svenskar, från unga skolelever till erfarna yrkesverksamma, har tillgång till kvalitativ och sammanhållen vägledning för att fatta välgrundade beslut. Detta är särskilt angeläget då Sverige i dag, till skillnad från våra nordiska grannländer, saknar en gemensam nationell strategi för vägledning. Det skapar en situation där ansvaret för vägledning upplevs som fragmenterat mellan olika myndigheter och institutioner, vilket försvårar individens möjligheter att navigera i den komplexa terrängen av utbildning och arbete.

För unga människor som står inför beslut om framtida utbildning och yrke är det ytterst viktigt att skolor och andra utbildningsinstitutioner är utrustade med tillräckliga resurser för att kunna erbjuda objektiv och heltäckande vägledning av högsta kvalitet. Detta skulle ge dem bättre stöd och riktning för att göra väl underbyggda val baserade på deras individuella behov och ambitioner.

För redan verksamma på arbetsmarknaden skapar nya reformer som omställningsreformen möjligheter men också nya utmaningar. Dessa reformer har höjt förväntningarna på en bättre matchning av kvalifikationer på arbetsmarknaden och understryker behovet av att staten tar ett mer aktivt ansvar för att säkerställa kontinuerlig vägledning genom hela yrkeslivet.

Ett steg i rätt riktning är Skolverkets vägledningswebb Utbildningsguiden (utbildningsguiden.skolverket.se), där de samverkar med andra myndigheter kring arbetsmarknadsdata, däribland Arbetsförmedlingen och Universitets- och högskolerådet. I dag innehåller plattformen även en sida med information och digitala verktyg inom utbildning och arbete från flera olika myndigheter. För att plattformen ska kunna fungera som en effektiv resurs för framtidsväljare krävs ytterligare investeringar för att säkerställa objektiv information och verktyg i förvaltningen.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Mats Persson:

 

Hur säkerställer utbildningsministern, inom sitt ansvarsområde, att alla ansvariga huvudmän avsätter tillräckliga resurser för studie- och yrkesvägledning, så att elever såväl som yrkesverksamma har möjlighet att fatta välgrundade beslut som kan leda till ett långt och framgångsrikt yrkesliv?